Wat is ontwikkelingsvoorsprong?2022-07-26T20:51:29+02:00

Wat is ontwikkelingsvoorsprong?

Ontwikkelingsvoorsprong betekent dat een kind op één of meer gebieden voorloopt in zijn ontwikkeling ten opzichte van zijn leeftijdsgenoten. Een eventuele voorsprong hoeft niet blijvend te zijn.

Jonge kinderen ontwikkelen zich vaak sprongsgewijs. Op jonge leeftijd ( 0-6 jaar) is het nog onduidelijk of het een tijdelijke of blijvende voorsprong is. Soms gaat de ontwikkeling in een rap tempo en soms blijft de ontwikkeling een tijdje stilstaan.  Daarnaast is er nog geen betrouwbare wetenschappelijk bewezen test waarmee hoogbegaafdheid op jonge leeftijd vastgesteld kan worden (IQ-test).

Of het nu een tijdelijke of blijvende voorsprong is, deze kinderen hebben hoe dan ook uitdaging nodig om verveling en onderpresteren te voorkomen.

“Soms gaat de ontwikkeling in een rap tempo en soms blijft de ontwikkeling een tijdje stilstaan”

Naast een snelle en grote cognitieve ontwikkeling en intellect wordt er steeds vaker gekeken naar de hele mens. Tessa Kieboom heeft een holistisch model ontwikkeld op het ‘zijn’ van de mens. Het ‘voelen’ van hun zijn als mens. Zij beschrijft de kenmerken: de lat hoog leggen, rechtvaardigheidsgevoel, kritische instelling en gevoeligheid.

Daarnaast zijn er nog andere theorieën die kijken naar het ontwikkelingspotentieel zoals; psychomotorisch, zintuiglijk, visueel, sociaal en emotioneel.

Volgens de National Association for Gifted Children is een hoogbegaafd persoon iemand buitengewone prestaties levert, of het vermogen heeft die te leveren, op één of meer van de volgende gebieden;

  • Algemene intellectuele capaciteiten
  • Specifieke academische vaardigheden
  • Creatief denken
  • Leiderschapskwaliteiten
  • Beeldende en uitvoerende kunsten

Meer weten? Bekijk onze programma’s

Wij hebben diverse programma’s ontwikkeld voor voor scholen, kindcentra en andere organisaties die kinderen begeleiden met een ontwikkelingsvoorsprong.

Ga naar de bovenkant