Waarom zou ik het ook eens makkelijk voor mijzelf maken?
Ik wilde graag mijn onderzoeksresultaten tijdens mijn opleiding bij Novilo (2019) kracht bijzetten door een animatie te maken.

Een animatie die door iedereen te begrijpen is en de kijker ‘anders’ laat kijken naar bepaald gedrag. In mijn hoofd leek dit, zoals gewoonlijk, een stuk eenvoudiger dan het in werkelijkheid was. Ik vergeleek dit met de organisatie van een theatershow zoals ik jarenlang had gedaan voor mijn toenmalige dansschool. Ik was alleen even vergeten dat ik dat toen al meer dan 12 jaar deed.

Maar in de basis kwam de organisatie op hetzelfde neer. Ik bedenk personages, schrijf een script en dan heb ik alleen een bedrijf of zzp-er nodig die mijn tekeningen tot leven zou brengen met animeren. En een voice-over, want ik wilde het wel in ABN in plaats van Brabants laten klinken. 

Was het echt zo eenvoudig?
Tja… en toen kwam ik tot de ontdekking dat ik hier van tevoren misschien iets beter over na had moeten denken. Want wist je dat bedrijven maar ook zzp-ers de hoofdprijs vragen om iets te animeren?! Bizarre bedragen voor één minuut! Daarnaast waren dit personages zonder emoties. En mijn hele animatie zou juist om die emoties draaien, aangezien ik iets wilde laten zien over de sociale en emotionele ontwikkeling bij hoogbegaafden. 

De moed zakte in mijn schoenen en ik heb er dagen buikpijn van gehad. Ging ik hiermee door? Of kon ik hier beter niet aan beginnen? Want waarom zou ik al deze moeite hierin steken? Alleen om mijn onderzoek kracht bij te zetten? Wist je dat ik er bijna niet meer in geloofde?

Toch kon ik dit concept niet loslaten, ondanks dat ik geen enkel budget had wat in de buurt kwam van die gevraagde bedragen…  

Dan maar zelf...
Totdat mijn autodidacte-ik weer in mij naar boven kwam met de vraag: “Wat als ik het zelf eens ga doen?” Tja, waarom niet?! Ik heb namelijk geen enkele ervaring met welke programma’s ik nodig heb om te animeren, laat staan hoe ze te gebruiken! 

Vliegen de emoties van jouw kind ook regelmatig alle kanten op?
Wil je begrijpen waardoor emoties getriggerd worden? En welke invloed zintuigen, communicatie en overtuigingen op emoties hebben?

Ontdek het in deze online training.

Omdat ik echt verschil wilde maken met deze animatie en omdat het in mijn hoofd best een eenvoudig proces leek, besloot ik dit toch zelf te gaan doen. Wel een beetje jammer dat er bij het proces in mijn hoofd niet een klokje verscheen met een tijdsindicatie voor de praktijk... 

Tijdrovend
Want wat is dit een tijdrovend proces geweest (ongeveer 175u). Ik begrijp nu overigens wel waarom die bedrijven de hoofdprijs vragen. Avonden en nachten heb ik alles vervloekt wat ermee te maken had. Maar als ik dan de volgende ochtend Flow of een van de andere personages zag bewegen en ik de emoties voelde waarvan ik hoopte ze te kunnen creëren… dan vergat ik mijn frustraties en werkte ik weer verder. De personages en het verhaal kwamen steeds meer tot leven en de hele beleving viel heel langzaam in elkaar. 

Toen ik eindelijk mijn animatie om kon zetten in een videobestand, wat overigens mega lang duurde en diverse keren mis ging, was ik vooral heel trots op mijzelf dat ik dit hele proces had doorgezet. Ondanks een hele hoop tegenslagen. 

En mijn trainer en medestudenten? Zij voelden de worstelingen van Flow, de ouder en de leerkracht. Precies waar ik op hoopte.

Mocht je een van de mensen zijn die mijn animaties waardeert of regelmatig gebruikt, dan kun je via deze weg Ko-Fi jouw waardering geven door een kopje koffie aan te bieden, zodat ik weer nieuwe animaties kan maken!

Door Jelske