Heb jij ook weleens dat je overweldigd raakt door een opmerking of bepaalde situatie? Zo’n moment waarbij je jouw hartslag voelt versnellen, je ademhaling voelt veranderen en dat je misschien zelfs warmte door je lichaam voelt gloeien? 

Overvallen_door_emotie_hoogbegaafdheid
Dit zijn de eerste lichamelijke reacties die ontstaan door een emotie. Zodra we overvallen worden door een emotie gaat er bij de meeste mensen een alarmbel af. Het voelt alsof we de controle verliezen… 
Emotie
Een voorbeeld. Stel je voor dat je samen met jouw gezin door een park wandelt. Plotseling komt er een blaffende hond achter de struiken uit en rent op je kind af. Je brein neemt dit waar en binnen enkele seconden ontstaat er een chemische reactie in je lichaam. Je hartslag en ademhaling vliegen omhoog en misschien voel je wel een bepaalde warmte in je lijf ontstaan...
Maar wat gebeurt er eigenlijk?
De hersenen signaleren een trigger (de ineens verschijnende blaffende hond) waardoor een onbewuste chemische reactie van het lichaam ontstaat, ook wel emotie genoemd. Volgens de neurobioloog J. Bolte Taylor duurt dit proces maximaal 90 seconden en heb je hier geen invloed op. Er ontstaat een bepaalde alertheid om je in beweging te zetten en je veilig door je leven te loodsen.
Emoties zijn dus mechanismen die gericht zijn op het overleven van ons als mens. In een fractie van een seconden beslist jouw brein of jij je uit de voeten moet maken of dat je huppelend de plezierige zaken van het leven kunt voortzetten. Na deze fysieke kettingreactie komt je brein pas bewust in actie en is het een cognitief proces geworden. Je begint namelijk met nadenken. Dit bewuste proces wordt ‘gevoel’ genoemd. 
Gevoel
Je vertelt tegen een vriendin over de heerlijke wandeling in het park die ochtend. Je begint te vertellen over die blaffende hond die op je kind af kwam rennen, jouw hartslag vliegt opnieuw omhoog en je voelt dezelfde warmte opkomen als toen de hond werkelijk op je af kwam rennen…
Volgens J. Bolte Taylor kun je gevoelens voor een langere tijd ervaren en komt dit doordat je met jouw gedachten de emotie opnieuw triggert en deze daardoor opnieuw ervaart, waardoor je in een herhalingsproces komt. Dus zodra we overvallen worden door een emotie verlies je dus eigenlijk echt even de controle. Handig om te weten voor de volgende keer als jouw kind een uitbarsting heeft. En aangezien de emotie de overhand heeft in die eerste momenten, heeft uitleggen of praten geen zin en zal de emotie alleen maar doen versterken. 

Vliegen de emoties van jouw kind ook regelmatig alle kanten op?
Wil je begrijpen waardoor emoties getriggerd worden? En welke invloed zintuigen, communicatie en overtuigingen op emoties hebben?

Ontdek het in deze online training.

In gedachten tot tien tellen
We zijn dus blijkbaar niet voor niets opgegroeid met ‘even tot tien tellen’... (en soms zelfs tot honderd). Want door te tellen (in gedachten) creëer je ruimte voor jullie beide. In die tussentijd kun je contact maken door in stilte naast je kind te gaan zitten, elkaar vast te pakken en/of te knuffelen. Lichaamscontact geeft troost en zorgt voor het aanmaken van oxytocine, waardoor het lichaam en het brein ontspant en de hartslag verlaagd. Je kind voelt zich veilig en gezien. Tijdens zo’n ontlading van emoties verwerkt je kind al een deel, waardoor het gevoel als minder heftig wordt ervaren en minder lang zal voortduren. 
Ik ben benieuwd wat jij gaat doen tijdens de eerstvolgende emotionele bui van jouw kind? 
TIP
Wil je toch met je kind terugkomen op de situatie? Probeer dit dan eens later op de dag, terwijl jullie een fijn en gezellig speelmoment hebben. Geef je kind de ruimte om te vertellen wat er gebeurde. Luister zonder oordeel en probeer samen te bedenken hoe jullie dit de volgende keer in zo’n zelfde situatie anders gaan doen. 

Vind je dit een interessant artikel?
Ik schrijf het liefst met een heerlijk kopje thee erbij ;)

Bij blogs kun je meer lezen over dit onderwerp?

Door Jelske